Американската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon) е неразделна част от менюто на американци и канадци. От началото на 21 век тя е обект на редица изследвания, които доказват лечебните ù свойства и стават причина тя да получи прозвището „суперплод“.

Най-ценното и уникално действие е антиадхезионният ефект върху бактерията E.coli (основният причинител на цистит). През последните няколко години се доказва категорично, че този ефект се дължи на специфичен вид проантоцианидини, открити засега само в нея. Това е причината през 2004 година тя да бъде защитена от AFSSA (Френска агенция за безопасност на храните) като единствения плод, който е средство, което намалява адхезията на E. coli по стените на пикочните пътища.

Вирулентността на редица патогенни щамове E.coli се дължи на експресираните от тях адхезини т. нар. P-фимбрии, чрез които се прикрепват към специфични рецептори по уроепителните клетки, защото имунната система не разпознава Е.coli като патогенна. За разлика от това, проантоцианидините тип А разпознават безпогрешно E.coli, като възпрепятстват свързването ù с рецепторите по повърхността на пикочните пътища. Инхибирайки тази връзка, бактериите не успяват да се закрепят и биват „извозвани” чрез урината извън организма.

За разлика от антибиотика, който действа на макрониво (не толкова избирателно), проантоцианидините тип А действат много по-прецизно. Те унищожават само връзката на патогенната бактерия с рецепторите, без да унищожават цялата популация E.coli, някои щамове от която са част от полезната микрофлора в червата. При това антибиотиците и химиотерапевтиците могат да унищожат и други полезни бактерии, както и да индуцират развитието на резистентни L-форми.

Направено е сравнително ex vivo проучване за действието на зелен чай, гроздов сок, черен шоколад, всички богати на В тип проантоцианидини и това на Червената боровинка, съдържаща проантоцианидини тип А. Растенията, богати на В проантоцианидини не показват антиадхезионна активност, докато Американската червена боровинка с уникалните в нея проантоцианидини тип А показва изразена антиадхезионна активност.

Американската червена боровинка е и предпочитана като естествен диуретик. Състава на този плод съдържа много полезни вещества, спомагайки за естетвеното отделяне на течности. За това именно помага калият, свързвайки се и неутрализирайки натрият в организма, който е причината за задържането на течности.
Други полезни съставки в (Vaccinium macrocarpon) са Омега 3 мастни киселини, Витамин С, Витамин К, Витамин Е, Магнезий, Фибри, Желязо и други.
Фитонутриенти и съставките и я правят и силен антиоксидант и действието на тези съединения благоприятстват сърдечно-съдовата система на организма.

Много е писано за този супер плод и много проучвания са направени от учени за неговото благоприятно дйствие върху организма, за което ще се опитаме по-подробно да ви преразкажем в някоя следваща статия.

Източник:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.