Нони е малко вечнозелено дърво, известно още като индийска черница или Моринда. Расте в тихоокеанските острови (Полинезия), Карибите, Азия, Южна Америка и Азия. Според редица източници, плодовете на нони се смятат за лекарствено чудо, докато други намират това за фалшиво, а дори твърдят, че може да бъде вредно.

За да разберем каква всъщност е истината, трябва добре да се запознаем с особеностите на плода нони:

Плодовете, съдържащи широка гама от активни съединения, обикновено са най-популярната част, която се консумира директно или се използва под формата на сок. Докато е все още пресен, плодът нони е твърд и донякъде атрактивен на вид, но бързо придобива значително по-малко очарователен вид, когато узрее достатъчно. След прибиране на реколтата, плодовете бързо започват да се увреждат и стават кашообразни, често по тях се появяват тъмни ивици и това нарушава вида им.

Плодовете на нони са годни за консумация, но имат много пикантен аромат, който най-вероятно е естествено средство за привличане на плодоядни прилепи, които са средство за разпръскване на семената на растението.

Тръпчивият и кисел вкус го прави недотам апетитен плод или сок. Прахообразните форми на нони обикновено са с подобрен вкус, а също така, може да се добавят към вода или напитки. Характерната миризма на плода, оприличавана с тази на синьо сирене, обяснява и другото му име – „плодът сирене”.

В какво се крие тайната на лечебните свойства?

Нони е едно от редицата лечебни растения, които са били широко използвани в Азия и Тихия океан в продължение на хиляди години. Древните полинезийци обикновено са се радвали на добро здраве, като голяма част от „съвременните” заболявания и заболявания, характерни за европейските райони не са били разпространени сред тях. Поради тази причина, плодът нони е намирал приложение главно за проблеми, свързани с бременност, раждане и стареене.

За съжаление, днес малко се знае за пълната гама от билкови лекарства, използвани от хората на Полинезия. Голяма част от натрупаните данни, са предавани дълги години между поколенията. С напредването на времето и медицината, обаче, голяма част от тези ценни знания са изгубени, заедно с хората, които са ги прилагали в практиките си.

В съвременния свят, нони се разглежда като изключително богато на лечебни свойства растение. Високото му съдържание на витамин С, богатото разнообразие от полезни вещества и микроелементи, го прави подходяща алтернатива при голям набор от състояния и заболявания.  Някои от активните вещества в нони помагат за възстановяването на увредени клетки в организма, някои активират имунната система, а има и други ефекти.

Сред подпомагащите здравето субстанции в плода и сока от нони се включват полизахариди, полифеноли, флавоноиди, иридоиди, терпени, гликозиди и алкалоиди, като проксеронин (proxeronine) и антрахинони.

Според доктор Нейл Соломон (Dr. Neil Solomon M.D), проксеронина, попадайки в организма, се превръща в ксеронин (xeronine). Ксеронин има способността да преобразува някои рецепторни протеини, които помагат за повишеното освобождаване на ендорфини, блокиране на болката и предизвикват чувство на еуфория. Смята се, че ксеронинът е едно от основните съединения, отговорни за репутацията на нони като естествен аналгетик (болкоуспокояващо). За максимална абсорбция и усвояване на ксеронина в дебелото черво, е по-полезно той да се консумира на празен стомах.

Доктор Соломон твърди, че ксеронинът стабилизира нивата на кръвната захар, намалява спазмите, свързани с менструалния цикъл и уголемена простата. Освен това посочва, че подобрява зарастването на раните и възпалението. Основавайки се на научни експерименти върху опитни мишки, д-р Соломон заявява, че плодът нони може се използва в терапията на рак.

Полизахаридите и антиоксидантите в нони стимулират имунната система!

В плодовете от нони се съдържат големи количества полизахариди, които са с 1/3 повече от тези в алое вера, което е една от суперхраните с най-високо съдържание на полизахариди. Смята се, че полизахаридите може да подобрят ефективността на белите кръвни клетки и да стимулират функциите на имунната система.

Проучване от 2013 година показва, че ферментирал концентрат от нони стимулира естествените „клетки убийци”, NK-клетките и предполага наличието на антитуморна активност.

В друго проучване е показано, че екстракт от нони значително увеличава клетъчния имунен отговор, потвърждава имуностимулиращите свойства на плода и оправдава използването му в традиционната медицина.

Естествен детоксикатор и почистващо кожата средство!

Всички качествени търговски продукти на базата на сок или прахообразен концентрат от нони са естествени средства за детоксикация на организма, заздравяване на кожните тъкани и космените фоликули. Тези ефекти се дължат на няколко активни съставки в плодовете, които помагат за нормализиране на храносмилането, метаболизма и чревната функция – фактори, свързани с прочистването на кръвта, лимфата и чревния тракт.

Красивата и здрава кожа, често е отражение на оптималната детоксикационна функция на черния дроб, а екстрактът от нони в голяма степен подпомага този процес. Ключов за детоксикацията компонент в плода нони, е терпен, наречен лимонен (limonene), който се открива също и в корите на цитрусите.

Нони е източник и на метилсулфонилметан (methylsulfonylmethane) или сяра, природен „минерал на красотата”, необходим за синтеза на кератина и колагена в кожата.

Високата концентрация на селен в нони, допълнително помага за поддържането на кожата еластична и стегната.

Тонизиращ ефект!

Сокът от нони и неговите екстракти са естествено тонизиращо средство, което подобрява и настроението. Нони действа леко стимулиращо, въпреки че не съдържа кофеин. Това действие се преписва на високото му съдържание на алкалоиди и някои други съставки, които имат способността да насърчават психическата дейност.

В някои проучвания са идентифицирани две активни съставки в плодовете нони – рутин и скополетин, които отговарят за действието на допаминергичната система. В проучване за "анализ на последиците от плодовете нони", тези две съединения са показали антидепресивна активност.

Друго проучване, извършено за оценка на ергогенния потенциал (способността за повишаване на креатифосфата в мускулите и бърз синтез на АТФ) на сок от нони, е потвърдило употребата му като средство за борба с умората, подобряване на издръжливостта и увеличаване на цялостното физическо състояние.

Антимикробни и противогъбични свойства

Сокът от нони притежава мощни антимикробни и противогъбични свойства, което го прави от полза при различни екземи и кожни инфекции, както и средство за борба със стомашно-чревни разстройства и инфекция с кандида.

В проучване, озаглавено „противогъбично действие на екстракт от нони срещу кандида албиканс” е доказано, че екстрактът от нони притежава способността да потисне растежа и развитието на кандида албиканс по дозозависим механизъм.

Сокът или прах от Нони може да се използва и като аналгетик и регулатор на имунната дейност при някои състояния като хронична умора, фибромиалгия и други.

Източник: framar.bg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.